NFGreen KIDS 2023

 

Július elején a gyerekek veszik birtokba a tallósi tópartot!
2023. július első napjaiban ismét megrendezésre kerül az NFGreen KIDS fesztivál, mely immár hagyományosan az NFGreen fesztivál gyerek-kiadása a Vekker Műhely és a Gurigongo Symposium, valamint a dunaszerdahelyi NFG klub szervezésében. A hagyományoktól eltérően, idén a gyerekfesztivál zajlik elsőként, majd egy héttel később, július 7-8-9-én pedig a felnőttek foglalják el a tópartot.
A fesztivált a kezdetektől a Kisebbségi Alap támogatta, ám idén az utolsó pillanatban derült ki, hogy az idei évadra nem tud pénzt fordítani a Kultminor. A szervezők nem csüggedtek, és a közösségi finanszírozás egyik formáját választották lehetőségként, melynek köszönhetően alig két hét alatt sikerült előteremteni a fesztivál előadóinak honoráriumára szánt összeget, a szervezéssel kapcsolatos munkákat pedig a Vekker Műhely és Gurigongo Symposium tagjai és barátai önkéntes alapon vállalták.
A fesztivál szervezői idén is gazdag programot állítottak össze, és mivel nem titkolt céljuk, hogy a családi fesztiválnak családi tábor-jellege is legyen, a közösségteremtő és közösségmegerősítő műhelymunkákra és foglalkozásokra helyezték a hangsúlyt. A fesztivál a Zöld vakáció! rajzpályázat eredményhirdetésével és a beküldött rajzokból készült kiállítással veszi kezdetét szombaton, ezután pedig agyagozás, csempefestés várja a kézműveskedni vágyókat, akik pedig inkább a sport felé kacsingatnak, Lépes András vezetésével egy foci-edzésen fejleszthetik tudásukat, vagy kipróbálhatják, mennyire félnek a magasba mászni. Délután a színpadi mozgás, illetve a kontakttánc alapjaiba kóstolhatnak bele a gyerekek Molnár Csaba táncművész vezetésével, a Várkonyi csibészek pedig közös éneklésre és zenélésre hívják az érdeklődőket.
Késő délután Góbi Rita kortárs táncos az óvodás korosztálynak szóló Pici bonbon c.interaktív táncelőadásán, majd pedig a már harmadszor visszatérő Simorág TánCirkusz Varázsmese előadásán vehetnek részt az érdeklődők.
Este a Várkonyi Csibészek lépnek színpadra, amit a fesztiválozók Öt perc hírnév műsora követ.
Vasárnap ismét lesz mód kézműveskedésre és falmászásra, akiket pedig a cirkusz világa vonz, egy artista workshopon vehet majd részt. A fesztiválon megjelenik Trillamanó is, aki nemcsak egy meseelőadásra invitálja a résztvevőket, hanem egy meseverkli kipróbálására is. Délután Somorjai Márton tart drámafoglalkozást az érdeklődőknek, majd pedig a Ládafia társulat lép „porondra” a Vásári bábcirkusz c. előadásával. A napot egy igazi és nagyon hangos durranás fogja lezárni, ugyanis a fesztiválozók egy nagy csapatot alkotva afrikai dobokon dobolva búcsúztatják el az idei fesztivált.
Persze nem marad ki a programból a már hagyományosnak mondható NFGreen KIDSes csónakkölcsönzés, palacsintasütés, papírszínházazás sem, a szabadulni vágyók idén szabadulósátroban tehetik magukat próbára, aki pedig minőségi olvasnivalóra vágyik, Róka úr és Kompániája könyves standján idén is megtalálja a gyerekkönyvpiac gyöngyszemeit.
A környezettudatosság jegyében nagyon szépen megkérünk mindenkit, hozzon magával a fesztiválra tányért, étkészletet, poharat! Előre is köszönjük!
És mivel a fesztivál nem jöhetne létre a következő támogatók nélkül, a szervezők szeretnének köszönetet mondani a résztvevők, főként a gyerekek nevében a Liszt Intézetnek, a KrajčistvoSK-Pozsonypüspökinek és Sólymos Lászlónak, valamint mindenkinek, aki támogatta a 2023-as NFGreen KIDS megvalósulását.