Image Alt

Rólunk

A színház lehet falak nélkül, deszkák nélkül, történet nélkül, fény-, hang- és videoeffektusok, jelmezek, díszletek, kellékek nélkül, lehet darab nélkül, de nem lehet játszó és figyelő, előadó és befogadó nélkül. Az interakció az egyetlen kritérium. (Schilling Árpád)

 

Jelenleg a Vekker Műhely tevékenysége több szálon fut:

A legmeghatározóbb a színházi nevelési műhelyünk: színházi nevelési foglalkozások segítségével adott társadalmi kérdéseket boncolgatunk különböző korosztályú fiatalokkal (6-19 éves korig) valamint gondolkozunk közösen felnőttekkel részvevő színházi előadásaink során. A színházi nevelés formája lehetővé teszi azt, hogy nézőink részesei lehessenek a történéseknek, alakíthassák azt, véleményt alkothassanak, s véleményüket megoszthassák társaikkal a közös gondolkodás során. A színház nyelvét értelmezve és alkalmazva néző-résztvevőink valós kérdések és problémák  megértéséhez kerülnek közelebb – észrevétlenül.

Ide sorolhatjuk táncszínházi nevelési foglalkozásunkat is, ahol a mozgás, a tánc szolgál kifejezőeszközként, s a közös gondolkozás mellett a tánc nyelvével, annak alkalmazásával is ismerkednek a résztvevők.

Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a drámapedagógiai tevékenységformák ennél jóval szélesebb körben is alkalmazhatók:

  • kreatív olvasási foglalkozásaink során egy-egy konkrét, író által megírt történetben (mesében, novellában) merülünk el a részvevőkkel drámás eszközök segítségével
  • közösségépítő foglalkozásaink olyan osztályoknak, csoportoknak lehetnek hasznosak, akik az összecsiszolódás nehézségeivel küzdenek
  • különböző témákra épülő drámaóráink egy-egy mikro- vagy makro-társadalmi kérdést helyeznek középpontba, s a foglalkozások a tanítási dráma felépítését követik.

A színházi nyelv megismertetése és alkalmazása mellett egyik legfontosabb célunk, hogy a közös gondolkozás lehetőségét kínáljuk résztvevőinknek. Hisszük, hogy felnőttként társadalmi felelősségünk, hogy a fiatalabb generációknak olyan lehetőségeket teremtsünk, amelyek segítik őket önmagukért és másokért is felelős felnőttekké válni.

Benes Tarr Csilla

színész-drámatanár

Czuczor Nóra

színész-drámatanár

Kuklis Katalin

színész-drámatanár

Kálócz László

színész-drámatanár

Romada Rakottyay Katalin

színész-drámatanár

Tóth Gábor

színész-drámatanár